hr gb de it es fr

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje, kao autohtoni proizvod i najvažniji element u gastronomskoj ponudi grada Solina predstavlja svojevrstan brand grada Solina te kao takav iznimno je važan za razvoj i poticanje turističke ponude grada Solina.

Na području grada Solina djeluje i Udruga Maslinara Salona, koja broji 140 članova i čiji je rad obilježen nizom aktivnosti s ciljem promocije maslinovog ulja ali i edukacije stanovništva o važnosti maslinarstva i uljarstva u gospodarstvu grada Solina. U suradnji sa Savezom kuhara mediteranskih i europskih regija iz Splita, danas organizirana je manifestaciju "Olea Salona 2011." koja se sastojala od dva dijela. U prvom dijelu održan je okrugli stol na temu "Stanje u maslinarstvu i brendiranje dalmatinskog maslinovog ulja u cilju promicanja i razvitka razvojnih kapaciteta turizma u Dalmaciji" dok je u drugom dijelu organizirana prezentacija jela mediteranske kuhinje. Cilj spomenutog projekta je ujedinjenje proizvodnih kapaciteta dalmatinskih uljara i maslinara u svrhu brendiranja autohtonog dalmatinskog ekstra djevičanskog maslinova ulja od oblice, levantinke i lastovke.Osim edukativnih seminara za maslinare koji se izvode na terenu u maslinicima, udruga provodi i edukativne radionice za djecu o važnosti maslinovog ulja u razvoju i rastu djece.

Ono što je važno naglasiti je kako je cilj Udruge maslinara Salona i obogaćivanje turističke ponude grada Solina, osmišljavanjem maslinarskih staza, gdje će zainteresirani posjetitelji moći sudjelovati u berbi maslina, preradi plodova i proizvodnji ulja.

Kontat

Kontakt: Igor Tente
Adresa: Kralja Zvonimira 50
Mob: +385 (0)98 582 604
E-mail