<

Sport i rekreacija

>

Ako u tijekom svog boravka u našem gradu želite provesti aktivan odmor, u Solinu ćete pronaći idealno mjesto za rekreaciju i sport od dugih šetnji do jogginga, biciklizma i ostalih rekreativnih sportova.

Šetnje

Zanimaju Vas duge šetnje?

Gospin otok uz rijeku Jadro savršeno je mjesto za obiteljska druženja. Uz obilje zelenila i patkice koje bezbrižno plivaju uređenim koritom Jadra, zasigurno ćete pronaći spokoj i odmor od gradske vreve.

Želite prošetati Solinom, a istovremeno uživati u kulturnim ljepotama?

Uputite se prema arheološkom lokalitetu Salona i krenite onim istim stazama kuda je kao dječak kročio car Dioklecijan.

Planinarenje

Ako pak tražite zahtjevnije rekreacijske staze ili planinarske puteve, u ponudi za naše goste je i Solinski planinarski put. Put se proteže po obroncima i grebenima Kozjaka i Mosora, planina koje okružuju grad Solin i njegovu okolicu i čijoj klimatskoj zaštiti ovaj grad, kao i njegov prethodnik - drevna Salona, zahvaljuje svoje postojanje. Ovaj planinarski put su osmislili, trasirali i označili članovi Planinarskog kluba «Split».

Put je podijeljen u tri etape, iako se dobrim tempom i ranim polaskom može obići u dva dana. Budući su pojedine točke i sekcije na njemu dostupne raznim stazama i iz raznih polazišta može se obići i na druge načine. Trasa puta kreće iz solinskog predgrađa Ninčevići, uspinje se na greben Kozjaka usponom Škrabutina, nastavlja grebenom Kozjaka preko vrha Sv. Jure, uočljivim ali razmjerno malo posjećenim područjem, gotovo planinarskom «sivom zonom» Bobanove i Markezine grede, Kliškim prijevojem i utvrdom Klis, te istočnim dijelom Kozjaka s Debelim brdom, da bi se spustila na naselja Kučine i Mravince te konačno završila na uzvisini Sutikva, nedaleko od solinskog predgrađa Japirko. Na trasi je 20 obaveznih kontrolnih točaka i jedna neobavezna je polu špilja Nugal na kozjačkoj litici nedaleko od Škrabutine, osigurana čeličnom sajlom i klinovima, ali koju traseri puta ipak preporučuju samo iskusnijim planinarima. Sajle i klinovi olakšavaju kretanje na još nekoliko mjesta duž puta. Na kontrolnim točkama nema pečata, već se obilazak dokazuje fotografijama.  Osim morfološki i botanički zanimljivih područja dalmatinskog krša, među kontrolnim točkama Solinskog planinarskog puta su i neka svjedočanstva čovjekova boravka na ovim planinama: crkvice, gradine, utvrde, stočarska naselja, stočarske i druge staze te drugi spomenici duge i bogate povijesti i kulture ovog kraja. 

Tenis

Ako se u toku Vašeg boravka pak želite opustiti uz tenis, naići ćete na nekoliko vrsnih teniskih terena uz prateće usluge (cafe, sauna, masaža...), smještenih u samom istočnom dijelu Solina u blizini rijeke Jadro.

Više o sportskim teniskim terenima možete saznati na facebook stranici kluba Tenis Dalmacijacement.

Street workout park Solin

Udruga Street workout Solin osnovana je 19.04.2015. u Solinu. Svrha Udruge je promicanje uličnog vježbanja u gradu Solinu, na razini Republike Hrvatske i u svijetu, pravljenje street workout parkova na području grada Solina, sudjelovanje, organizacija i vođenje u sportskim natjecanjima, briga o zdravlju i zdrastvenoj zaštiti članova Udruge te poduka i trening svih članova Udruge, ujedno i svih ostalih zainteresiranih građana grada Solina, a i šire. Street workout park u Solinu nalazi se na Bilankuši u blicini Policijske postaje.
www.streetworkoutsolin.com

Biciklizam

Ako tijekom svog boravka želite uživati u biciklizmu i ujedno razgledavati prirodnu i kulturnu baštinu grada Solina u ponudi su dvije biciklističke rute. Mapu ruta možete pogledati na alltrails.com

Biciklistička ruta “Blaca”

Polazna točka biciklističke rute broj 81 Blaca je centar Solina gdje je postavljena info tabla s mapom i opisom staza te stalak za bicikle..

Ruta dalje vodi kroz glavnu solinsku ulicu Kralja Zvonimira potom nastavlja uređenom šetnicom do Gašpine mlinice iz 18 st. Kod Gašpine mlinice sječe ulicu Put Majdana i nastavlja slabije prometnom Kliškom ulicom do Ninčevića gdje sječe Tripimirovu ulicu te se nastavlja kroz naselja Ninčevići i Rupotine ulicom Ante Starčevića, do križanja prema Blacama te nastavlja svoj put do naselja Blaca. Dužina staze koja se označava brojem 81 prema klasifikaciji BSSDŽ je 9,50 kilometara, a staza je uključena u Biciklističke rute Splitske riviere, projekt koji financira Turistička zajednica Splitsko- dalmatinske županije u suradnji s Biciklističkim savezom Splitsko dalmatinske županije.

Biciklistička ruta “Salona”

Druga staza koja je realizirana je gradska staza koja povezuje sve naše znamenitosti, pod brojem 80 Salona. Riječ je o stazi dužine 14,50 kilometara, koja polazi s iste točke dakle od parka Širina u Solinu do šetnice uz Jadro koja započinje od Javne ustanove u kulturi Zvonimir. Makadamskom šetnicom uz Jadro staza prolazi kraj Gradine, utvrde iz turskog doba te vodi do Gašpine mlinice iz 18 st. Nakon toga se staza nastavlja ulicom Put Majdana, prolazi pokraj Šuplje crkve, krunidbene bazilike kralja Zvonimira, te vodi do izvora rijeke Jadro, nakon čega se vraća istom ulicom put arheološkog lokaliteta Salona. Obilaskom arheološkog lokaliteta Salona, staza nastavlja do poluotoka Vranjica a potom se vraća do početne točke, parka na Širini.

Paintball Salona Mravince

Paintball Klub "Salona" je osnovan 12. 04 2005. godine, i od tada uspješno surađuje s klijentima iz godine u godinu! Klub nudi opremu u najam, organizira teambuildinge, i sve to na atraktivnom šumskom terenu u Mravincima, udaljenom samo 10 minuta od centra Splita. Paintball je u zadnjih 15-20 godina najzanimljiviji ekstremni sport koji se igra u prirodnom okruženju i to diljem 40 zemalja cijeloga svijeta. Baziran je na adrenalinu i zabavi među igračima. Jača duh i karakter igrača, uči timskom radu, gradi samopouzdanje i razvija samoinicijativu kod pojedinaca. Iskušajte se i vi u jednom od najatraktivnijih extremnih sportova današnjice, paintballu! Provedite poslijepodne u ugodnom ambijentu prirodnog terena i timskom sportu prepunom adrenalina!
http://www.paintballsalona.com/


Zipline Kozjak / Split

Trosatna avantura preko 6 zip linija u cjelokupnoj dužini od 2.500 metara uz šetnju kroz krošnje borova, preko visećeg mosta na 90 metara visine.

Više na web stranici.

Ako želite da Vaš odmor bude aktivan, Solin je savršeno mjesto za rekreaciju i sport! Pogledajte naš promo spot usmjeren upravo aktivnom turizmu te svim sportskim aktivnostima koje turisti mogu koristiti na području grada Solina.

Posjetite Solin i budite aktivni!

https://youtu.be/6A1ZwB3IjjQ

Web stranica koristi kolačiće

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge.

Kolačići su male tekstne datoteke kojima se koriste internetske stranice kako bi unaprijedile korisničko iskustvo.

Zakon dopušta spremanje kolačića na vaš uređaj ako je izričito potreban za rad stranice. Za sve ostale vrste kolačića potrebno nam je vaše dopuštenje.

Ove stranice koriste različite vrste kolačića. Neke kolačiće postavljaju usluge trećih strana koje se prikazuju na našim stranicama.

Više o politici privatnosti pročitajte ovdje