<

Kazalište - Teatar

>

Veliki gradovi rimskoga doba redovito su pored javnih upravnih zgrada na gradskom trgu, forumu (kurija, bazilika-sudnica, trijemovi), imali i kazalište (teatar) koje određuje kulturnu razinu grada. Salonitanski je u južnom dijelu one prve, stare jezgre trapezoidna oblika; danas je uz cestu što vodi iz Solina prema Kaštelima i Trogiru. Sačuvani su uglavnom svi elementi pa je moguća prilično vjerna predodžba građevine. Bio je sagrađen polovicom 1. stoljeća poslije Krista.

Istraživanja je započeo F. Bulić 1900. godine, a glavna istraživanja provela je već spomenuta danska arheološka misija koja je ovdje iskapala 1922. do 1924. godine. Rezultati tih istraživanja, na žalost, nisu u cijelosti objavljeni pa se za salonitanski teatar ne može izložiti čitava slika istraživanja i otkrivenih nalaza. Posljednji je o teatru pisao D. Rendić Miočević.

Teatar je podignut na mjestu neke starije građevine, vjerojatno nekakva svetišta, kojem se ostaci naziru na južnoj strani. Pri gradnji iskorištena je (kao i u primjeru amfiteatra) prirodna konfiguracija tla na koju su postavljeni koncentrični redovi sjedišta. Sagrađen je po svoj prilici u drugoj polovici 1. stoljeća poslije Krista i taj je svoj oblik, uz povremene građevinske intervencije, zadržao sve do Dioklecijanova doba. Tada su na teatru napravljene bitnije izmjene: čelo pozornice (scaenae frons) bilo je raskošno ukrašeno na sličan način kao i neke građevine u carevoj Palači, a na južnoj strani uspostavljeno je pročelje s trijemom iz kojega se pružao pogled na gradsku luku. Tom je prilikom i scena bila prilagođena novim kazališnim zahtjevima. U to je doba Salona bila na svome vrhuncu pa su takve izmjene bile sasvim logične.

Web stranica koristi kolačiće

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge.

Kolačići su male tekstne datoteke kojima se koriste internetske stranice kako bi unaprijedile korisničko iskustvo.

Zakon dopušta spremanje kolačića na vaš uređaj ako je izričito potreban za rad stranice. Za sve ostale vrste kolačića potrebno nam je vaše dopuštenje.

Ove stranice koriste različite vrste kolačića. Neke kolačiće postavljaju usluge trećih strana koje se prikazuju na našim stranicama.

Više o politici privatnosti pročitajte ovdje