<

Muzej Tusculum

>

Na Manastirinama, koje su za posjetitelja salonitanskih starina najvredniji i najzorniji, pa i najbolje uređeni, istraženi i održavani kompleks, nalazi se i zgrada zvana Tusculum. F. Bulić ju je dao sagraditi u povodu Prvoga kongresa za starokršćansku arheologiju koji je održan 1894. godine u Solinu i Splitu. Održan je taj kongres u nazočnosti i uz sudjelovanje tada najuglednijih svjetskih znanstvenika koji su proučavali starokršćansko razdoblje. Zgrada je trebala poslužiti kao sjedište arheološkim ekipama koje u Solinu istražuju, te kao mjesto za rekreativne i znanstvene susrete. Ime "Tuskulum" Bulić je dao toj zgradi, oponašajući upravo zbog posljednjeg navedenoga, glasovitoga Cicerona, točnije ime njegovog ljetnikovca u Tusculumu pokraj Rima. Zgrada je sagrađena je u duhu onoga doba, pa je u nju ugrađen velik broj različitih fragmenata, a u vrtu i napravljena česma od fragmenata nekadašnjeg zvonika splitske romaničke katedrale.

Na zapadnoj strani ograđenog prostora Manastirina, ispod čempresa, nalazi se grob don F. Bulića, koji počiva u neposrednoj blizini salonitanskih mučenika. Natpis na sarkofagu koji je pokojnik dao uklesati za života, kad je napunio peto desetljeće glasi: Hoc in tumulo iacet Franciscus Bulić...servans reverenda limina sanctorum. (U ovome grobu počiva F. Bulić...čuvajući časne ostatke svetaca). Sastavio ga je sam Bulić nadahnjujući se nekolikim salonitanskim kršćanskim nadgrobnim natpisima.

Tusculum danas uglavnom služi svrsi za koju ga je Bulić bio sagradio: u njegovu je prizemlju mala memorijalna zbirka koja podsjeća na uglednoga arheologa i na njegovo doba, a na katu su sobe u kojima borave i rade stručnjaci arheoloških ekipa koji obrađuju i istražuju solinske spomenike.

Kratki dokumentarac o povijesti Arheološkog muzeja u Splitu premijerno je prikazan 22. kolovoza 2020. na svečanoj proslavi 200. obljetnice osnutka Muzeja. Film je nastao u produkciji 

Nikola Duper - Video and Photography

Tekst: Arsen Duplančić, Marko Silov, Jelena Jovanović, Nikola Duper

Fotografije i grafike: AMS (arhiv), Zoran Alajbeg, Živko Bačić, Borislav Ostojić, Tonći Seser, Marko Silov, Državni arhiv u Zadru - zbirka fotografija, www.commons.wikimedia.org.

Suradnici: Arsen Duplančić, Jelena Jovanović, Marko Silov, Nino Švonja

Glazba: Giovanni Polloni

Redatelj i producent: Nikola Duper

U ovom kratkom filmu don Frane uz pomoć novih tehnologija vodi gledatelje po istočnom dijelu Salone. Nove tehnologije danas nam omogućavaju doživjeti Salonu i njene građevine u punom sjaju kakve su nekada bile. Ovaj kratki video je početak velikog projekta vizualizacije Salone kroz njene građevine. Na taj način se može danas lakše približiti svakodnevni život žitelja glavnog grada rimske provincije Dalmacije.

Režija i kamera: Darko Škrobonja

Scenarij: Ema Višić Ljubić i Nino Švonja

Don Frane Bulić: Nino Švonja

Montaža i obrada slike: Sandro Baraba

Specijalni efekti: Danijel Ožaković

3d vizualizacije: Dalibor Popović

3d animacije: Enter d.o.o. 

Asistent kamere: Vlado Škrobonja

Produkcija: Arheološki muzej u Splitu

 

Web stranica koristi kolačiće

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge.

Kolačići su male tekstne datoteke kojima se koriste internetske stranice kako bi unaprijedile korisničko iskustvo.

Zakon dopušta spremanje kolačića na vaš uređaj ako je izričito potreban za rad stranice. Za sve ostale vrste kolačića potrebno nam je vaše dopuštenje.

Ove stranice koriste različite vrste kolačića. Neke kolačiće postavljaju usluge trećih strana koje se prikazuju na našim stranicama.

Više o politici privatnosti pročitajte ovdje