<

Arambaši

>

Arambaši iliti Kapulari

Sastojci za smjesu:

 • pola kila krupno mlivenoga mesa,
 • 10 do 15 deka pancete,
 • pola kapule,
 • 2 režnja luka,
 • pola kitice petrisimula,
 • malo soli, vegete, papra, oraščića,
 • jedna žlica mlivene crvene paprike,
 • malo kore od limuna,
 • jedan dec vode,
 • kućarin griza,
 • žlica konšerve,
 • jedna glava kiseloga kupusa,
 • pola kila rizanoga kiselog kupusa.

Evo ide još jedna riceta iz Medine kužine. Ma znam, judi moji, da van se poza Male Gospe više ne da ništa kuvat, a ni jist, ali smo morali nešto pripremit. Kako Solinjani imaju užancu da za ovaj blagdan spremaju kakvo jelo s kiselin kupuson, mi smo se odlučili pokazat van kako se spremaju arambaši iliti kapulari, kako se još u našim krajevima naziva ova spiza. Ako ko ne zna, to su male sarme bez riže, s krupnijin meson. Šjora Tatjana je tila ovoga puta sve prepustit nevisti Nati, koja, kažu, to tako lipo sprema, ali ona je imala posla oko svog petašića Borne, pa je vrime bižalo prid njon. Dala je ona, naravno nekoliko savjeta, koje ćemo van posli reć.
Sve sastojke koje smo van naveli, naravno osin kupusa u čije ćete listove posli motat smjesu, triba dobro zamišat. Kad kupujete meso, bilo bi bolje, kaže šjora Tatjana, kombinirat jedno kvarat svinjetine i tri kvarta govedine. Listovima kupusa, koje ste prvo malo isprali u mlakoj vodi, otkidate onaj debeli korijen, nekako na trokut, stavite unutra smjesu i zamotate je. Broj arambašića ovisit će, naravno, o veličini lista i količini smjese. Kad ste to zgotovili na dno jedne teće stavite malo rizana kupusa, goveđu kost i malo goveđega mesa na šta se poton slažu arambašići. Može se dodat i malo suvoga mesa i domaćih kobasica i onda jopet na kraju rizanoga kupusa ili samo listova isickanih na sitno, ako ih je ostalo. Vode se ulije toliko da pokrije sadržaj posude, ne previše, i sve se to ostavi da prokuva.
Kad prokuva, sve se ostavi kuvat na lagano, jedno uru i po, do dvi ure, ovisno koliko ih ima u teći. Servirat se može s lešo kumpiron ili pireon.
U Mede se obično arambašići provaju čin su prokuvali, pa ih dikod triba kuvat nanovo jer su bili toliko lipi da se niko nije moga zaustavit i da su se svi izili skoro na samon početku. Arambašići bi se inače tribali spremat tako da se od jednog lista naprave dva arambašića, dakle da budu mali i slatki zalogaji. Nevista Nata jedino u smjesu ne stavlja griz i stavi malo manje konšerve, kaže, ali riceta je uostalon gotovo ista.

Iz kuharice „ A šta ću danas kuvat?" – zapisi iz Medine kužine
Tekst: Mia Sesartić, Recepti: Zoran Kljaković Gašpić – Medo

Web stranica koristi kolačiće

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge.

Kolačići su male tekstne datoteke kojima se koriste internetske stranice kako bi unaprijedile korisničko iskustvo.

Zakon dopušta spremanje kolačića na vaš uređaj ako je izričito potreban za rad stranice. Za sve ostale vrste kolačića potrebno nam je vaše dopuštenje.

Ove stranice koriste različite vrste kolačića. Neke kolačiće postavljaju usluge trećih strana koje se prikazuju na našim stranicama.

Više o politici privatnosti pročitajte ovdje