<

Zbirka eksponata iz Domovinskog rata

>

Tijekom dva zadnja desetljeća, grad Solin je doživio značajni proces urbanizacije, u kojem je dobio mnoge sadržaje primjerene suvremenoj gradskoj sredini. Ipak, gradu Solinu nedostaju još mnogi poželjni sadržaji, među koje pripada vojni muzej i muzej Domovinskog rata.

Obzirom da je grad Solin naselje koje je imalo velik značaj i u antičkim vremenima i u ranoj hrvatskoj povijesti, kao i u suvremenoj povijesti, Solin zaslužuje vojni muzej koji bi imao eksponate oružja i odora iz svih tih vremenskih razdoblja.

Nažalost, u kriznoj gospodarskoj situaciji nije moguće odmah osnovati muzej kakav Solin zaslužuje. No, moguće je krenuti od eksponata oružja i odora koje imamo mi dragovoljci kao i ostali branitelji iz Domovinskog rata. Zato je i sazrela ideja da se najprije osnuje Muzej Domovinskog rata, koji može biti jezgra od koje će početi razvoj vojnog muzeja kakvog želimo u Solinu.

Treba istaknuti da Muzej Domovinskog rata već i sam po sebi ima velik značaj jer je jedna od njegovih uloga razvijanje domoljubnih i slobodarskih osjećaja kod mladih generacija, kao i čuvanje uspomena na slavne postrojbe dragovoljaca Domovinskog rata koji su sadašnje eksponate koristili ili zarobili u ratu.

Nakon završenih aktivnosti prikupljanja osnovnih i najnužnijih eksponata koji će ući u stalnu građu budućeg Muzeja Domovinskog rata, smatrali smo zgodnim i primjerenim već sada organizirati ovu izložbu kroz koju ćemo te eksponate prikazati zainteresiranom i znatiželjnom dijelu javnosti, a posebno učenicima i ostaloj mladeži.

Predsjednik UHBDDR ogranak Solin Hari Ninčević

Web stranica koristi kolačiće

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge.

Kolačići su male tekstne datoteke kojima se koriste internetske stranice kako bi unaprijedile korisničko iskustvo.

Zakon dopušta spremanje kolačića na vaš uređaj ako je izričito potreban za rad stranice. Za sve ostale vrste kolačića potrebno nam je vaše dopuštenje.

Ove stranice koriste različite vrste kolačića. Neke kolačiće postavljaju usluge trećih strana koje se prikazuju na našim stranicama.

Više o politici privatnosti pročitajte ovdje