<

Pastrve ala Jadro

>

Brujet od pastrva

Sastojci:

  • 4 pastrve, odnosno onoliko koliko svita ima ili koliko već možete izist,
  • dvi kapule,
  • 3-4 režnja luka,
  • petrisimul,
  • sickane pelati ili tri do četri friške pome,
  • sol, papar, vegeta,
  • dvi žlice kvasine,
  • po deca uja,
  • dec vina i dec vode.

E, počelo je vrime od korizme, razdobje koje je dušu dalo da se naš čovik malo očisti, da pročisti misli, ali i tilo od sve one teške spize šta je nabacuje u dane svetkovanja i svakog drugog blagovanja. Kada naš svit posti onda uglavnon traži ribu iz mora pa je privrće na miljun malih načina, friga je, poha, lešaje, marinira i slično, ali isto tako sve to može učinit i sa našon solinskon pastrvon. Samo triba bacit ješku u obližnje Jadro (naravno u sezoni ribolova), a ko nema mota za lovit ribu može poć u naše ribogojilište.
To smo učinili i mi u Medinoj kužini, jer smo van odlučili pokazat čak tri ricete kako spremit pastrve na različit način. No, ovoga puta priselili smo Medinu kužinu u njegov novi restoran „Gašpić" u prostorima Salonagraditelja Priko vode di nan je još komotnije. I čin san upoznala Medine pomagačice šjora Maru, Branku i Jasu znala san da nećemo samo puno govorit već da ćemo te večeri i dobro papat. Ma kako bi mogle pastrve ne bit dobre kad svoje prste u njihovu spremanju ima i Jase, sestra Kralja gornjeg toka Rike, a sad vi pogodite ko je to.
Prvo je šjora Mare krenila u akciju, pa je u veliku pliću teču s dva uva ulila po deca uja te dodala one dvi isickane kapule na fetice ili na rebarca, kako neki kažu. Kad se to dobro šufiga, odnosno kad kapula samre, kako kaže Medo, onda dodajemo 2-3 usitno nasickana režnja luka i petrisimul, može ga bit i cila vezica. Kad se to malo provrti na vatri ubacuju se i 3-4 pelate iz važa ili friške pome ako ih ima, ali ih prije triba malo nasickat da lakše puste sok.
Onda se pastrve izrižu na tri četri komada, zavisi kolike su i stave u taj šug da se kuvaju. Slijedi i kućarin soli, isto toliko papra, dva kućarina vegete i dvi žlice kvasine da se riba ne raspadne.
- I na kraju se sve zalije sa bevandon kako bi van reka iskusni Pećo, kralj Donjeg toka Jadra, a to van znači da pastrvi i šugu dodajete još po dec bilog vina , a isto toliko i vode – objašnjava Medo i upozorava na još neke kulinarske cake.
- Sve se to vozi – pokazuje Medo i vata oba uva od teče pokazujući nan da se brujet ne miša žlicon već da se ručke vrte ka da timunaješ.
U međuvrimenu nan kuvarica Mare napominje da kad staviš pastrve u teču sve se to kuva još nekih dvadeset minuti. Jakova je napokon počeja pratit svoju kolegicu u tempu šta se tiče papanja, a čak je jedan put samoinicijativno i zavrtija onaj šug u teči da nan ne zagori.

Iz kuharice „ A šta ću danas kuvat?" – zapisi iz Medine kužine
Tekst: Mia Sesartić, Recepti: Zoran Kljaković Gašpić – Medo

Web stranica koristi kolačiće

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge.

Kolačići su male tekstne datoteke kojima se koriste internetske stranice kako bi unaprijedile korisničko iskustvo.

Zakon dopušta spremanje kolačića na vaš uređaj ako je izričito potreban za rad stranice. Za sve ostale vrste kolačića potrebno nam je vaše dopuštenje.

Ove stranice koriste različite vrste kolačića. Neke kolačiće postavljaju usluge trećih strana koje se prikazuju na našim stranicama.

Više o politici privatnosti pročitajte ovdje