<

Močvarni čempres

>

(Taxodium distichum )

Biljni svijet na području grada Solina se nalazi u nekoliko pojasa.
Na podnožju nalazimo zeleni pojas bujne mediteranske vegetacije s voćnjacima, vinogradima i poljima što su našla plodno tlo na flišnoj podlozi. Ima bijeloga graba, hrasta medunca, crni jasen, rašeljka i drijen. Iznad ovog područja, biljni plašt je uglavnom kržljav, vide se ostaci šuma. Po goletima rastu kadulja, smilje i pelin dajući svojim mirisom poseban čar planini.

U Solinu, kraj rijeke Jadro raste Močvarni čempres (Taxodium distichum), vrlo rijetki primjerak ove vrste u Hrvatskoj. Procjenjeno je da je stablo staro 90 godina i njegova visina je 25 metara. Ova vrsta nije autohtona i njegova prirodna postojbina su močvarna područja kraj obala meksičkog zaljeva.

Čempres je zaštićen 1996 kao spomenik prirode.

Odjel: sjemenjače, Spermatophyta
Pododjel: golosjenenjače, Gymnospermae
Razred: Coniferales
Podrazred: P
Porodica: Taxodiaceae
Rod: Taxodium
Vrsta: Taxodium distichum

Opis

AREAL: jugoistočni dio Sjeverne Amerike

Narodni naziv: močvarni taksodij

Odjel:
sjemenjače, Spermatophyta
Pripadaju skupini biljaka koje se rasplođuju putem sjemenja.
Pododjel:
golosjenenjače, Gymnospermae
Ovom pododjelu pripadaju drvenaste biljke s više ili manje razgranatom stabljikom, čiji su sjemeni zameci ili sjeme nepokriveni tj. goli. Golosjemenjače su se pojavile prije 300 milijuna godina
Razred:
Coniferales
Četinjače su rasprostranjene uglavnom u umjerenom i hladnom području sjeverne polutke, to su pretežno zimzelene rjeđe listopadne vrste drveća. Muški cvijetovi su u resastim cvatovima s mnogo prašnika, dok su ženski u resastim ili češerastim cvatovima. Ženski se cvatovi do kraja 1., 2., i 3. godine razvijaju u češer ili češerastu bobulju.

Porodica:
Taxodiaceae
-drveće s igličastim i ljuskavim liščem, cvjetovi su jednospolni, jednodomni, muški cvjetovi dolaze pojedinačno ili u raznovrsnim cvatovima, a ženski uvijek tvore češeraste cvatove, češeri su drvenasti ili kožasti, jajoliki
Rod:
Taxodium
taksodiji; listopadno drveće raste na močvarnim terenima uz obale rijeka, grane su mu vodoravno otklonjene, iz žila tjeraju do 1 m visoke stupolike izrasline (PNEUMATOFORI-zračno korjenje)

Web stranica koristi kolačiće

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge.

Kolačići su male tekstne datoteke kojima se koriste internetske stranice kako bi unaprijedile korisničko iskustvo.

Zakon dopušta spremanje kolačića na vaš uređaj ako je izričito potreban za rad stranice. Za sve ostale vrste kolačića potrebno nam je vaše dopuštenje.

Ove stranice koriste različite vrste kolačića. Neke kolačiće postavljaju usluge trećih strana koje se prikazuju na našim stranicama.

Više o politici privatnosti pročitajte ovdje