<

Fažol po solinsku

>

Sastojci (za šest osoba):

  • po kila fažola iliti osan deka po osobi,
  • tri litre vode, selen,
  • petrisimul, luk, kapula, karota,
  • dvi šake pelati,
  • sve skupa oko 2,5 deca uja,
  • suvo meso ili šta slično,
  • žlica crvene paprike,
  • dvi žlice brašna

Je se lipo natuć fažola. Šta kažete? Ma di ćeš slađe spize od toga, a pogotovo kad je zima tako da se možeš dobro fudrat. Možda san van o tome već govorila, al nigdi mi, osin naravno u Mede, nije bija slađi fažol nego kad bi ga mater iza dvi ure kad bi došla s posla donila iz menze Dalmacijacementa, di je radila u kancelariji. Ma, baš su ga lipo spremale tamošnje kuvarice. Samo jedno vrime kad se svit naučija bonove od marende «pritakat» u više porcija fažola onda su ga zabranili nosit iz menze, pa se moglo samo jist u tvorničkon krugu.

Al, naš se svit odma dositija kako bi sebi ugodija i olakša, pa je tako i moja mater, ka i nike druge žene, uzimala po kila kruva, izdubila mu unutrašnjost odnosno izvadila pupu i stavila fažol unutra i tako ga nosila doma. Samo oni kruv iz menze je ima tvrdu koru, pa se to moglo. A pod broj dva, fažola se uvik sitin i za prvi maja. To je ka neka tradicija, valjda, na međunarodni praznik rada jist radničku spizu. Budući su i Medo i njegova ekipa kuvali ove godine kazan fažola za tu prigodu spojili smo ugodno s korisnin, pa smo van skuvali fažol na više načina.

Prvo su kuvarice u kužini Gašpić dan ranije natopile fažol u vodu jer, šta se bolje namoči, veli Medo, to je lipši. Ne bi bilo loše i prominit koji put vodu u kojoj se fažol toča jer zna pustit sluz.

- Ja ga kuvan deboto ka juvu - govori Medo. Za recimo jedno šest osoba riceta je sljedeća. U tri litre vode ubacimo fažol i to osan deka po osobi. Pa ga lagano lešavamo ka juvu. Isickamo selen, petrisimul, luk, kapulu, karotu, sol, papar i sve to ubacimo u tu teču i još malo uja. Dodajemo tomu i dvi šake pelati u komadu. To van je najjednostavniji način jer ih šakon odma zgnječite odnosno propasirate. Tako se kuva jednu uru vrimena.

- S druge strane prokuvamo posebno suvo meso, kako ne bi bilo prislano kad se posli stavi u fažol. Možete stavit šta god oćete: buncek, pancete, domaće kobaje, rebarca, ili đologan – kako bi moja mater nazvala kost od pršuta – nadodaje Medo.
Kad ubacimo to suvo onda kuvamo još jedno 20 minuti da da gušt. Na tavu stavimo 1,5 dec uja i na to se šufiga isickana 3 do 4 režnja luka, pa onda ubacimo i dvi žlice brašna dok ne postane gusto, a dodamo i jednu žlicu crvene paprike da dobije lipu boju. Ako je pregusto doda se kacijola onoga kuvanog fažola, pa se sve to lipo ubaci u teču s fažolon i kuva desetak minuti. Bojamo jelo opet po želji, dakle, dodajemo sol i papar kako, i koliko ga volimo – objašnjava Medo.

Ako van je dojadija jist fažol na ovaj način, možete isickat i kumpire na kockice, pa ga ubacit unutra, pa ćete tako dobit fažol s kumpirima ili možete napravit pašta fažol. Znači u fažol samo dokuvate neku manistru, penete ili šubiote bi bile najprikladnije i imate pašta fažol. Prilikon kuvanja fažola, dakle prije nego šta mu se doda zaprška od brašna, možete izdvojit dio fažola ako ste kuvali veću količinu, pa to možete smrznit ili ga pripremit na salatu. Za pripremu salate se isicka mlada kapulica, ako joj je stađun, a još se doda i maslinovo uje, sol, papar i kvasina, a ako oćete promišat možete stavit i slanutka kojeg ste lešali prije.

Ako van je, pak, ostalo malo lešega mesa iz juve, al meni se nažalost nikad ne događa da išta ostane, može se napravit i marinada od fažola. Sve se napravi, ka i za salatu od fažola, al se ovde još doda lešo meso na komade, a da bi bili originalniji možete po marinadi naribat malo i nekog sira. I nakon svega ovoga neka van je u slast i nazdravlje, jer ne virujen da fažol može proć bez bevande. Nadan se da ćete sve lipo vidit i na slikama koje ovoga puta nije učinija Jakov nego ja, jerbo je naš fotoreporter mora ić malo u svit, vidit kako kuvaju u Amsterdamu, pa nan možda šta lipoga i pripovidi kad dođe.

Iz kuharice „ A šta ću danas kuvat?" – zapisi iz Medine kužine
Tekst: Mia Sesartić, Recepti: Zoran Kljaković Gašpić – Medo

Web stranica koristi kolačiće

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge.

Kolačići su male tekstne datoteke kojima se koriste internetske stranice kako bi unaprijedile korisničko iskustvo.

Zakon dopušta spremanje kolačića na vaš uređaj ako je izričito potreban za rad stranice. Za sve ostale vrste kolačića potrebno nam je vaše dopuštenje.

Ove stranice koriste različite vrste kolačića. Neke kolačiće postavljaju usluge trećih strana koje se prikazuju na našim stranicama.

Više o politici privatnosti pročitajte ovdje