<

Pet mostova

>

Cesta koja je iz najstarijeg dijela grada kroz Porta Caesarea vodila na istok, jednom izvan grada, nakon stotinjak metara prelazila je preko jednog rukavca rijeke Salon koja je protjecala kroz grad. Cesta je bila postavljena na zidane kamene lukove, koji se u mjesnoj terminologiji nazivaju Pet mostova. Tu se istraživalo, kao na mnogo mjesta u Saloni, u više navrata: prije prvoga svjetskog rata (1910. i 1914.) i potom u tijeku rata kad su kao radnici u Saloni radili i ruski ratni zarobljenici. 

U blizini su se našle velike plohe rimskih mozaika jedan s likom Orfeja, a drugi s likom morskog božanstva Tritona (2.-3. stoljeće). Danas se čuvaju, izvađeni s prvobitna položaja, u Arheološkom muzeju u Splitu. S obzirom na nekoliko slojeva mozaika, velike vrsnoće, pomišlja se da je tu bila neka javna zgrada, možda palača dalmatinskoga namjesnika kojoj su ovi luksusni mozaici ukrašavali podove.

Web stranica koristi kolačiće

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge.

Kolačići su male tekstne datoteke kojima se koriste internetske stranice kako bi unaprijedile korisničko iskustvo.

Zakon dopušta spremanje kolačića na vaš uređaj ako je izričito potreban za rad stranice. Za sve ostale vrste kolačića potrebno nam je vaše dopuštenje.

Ove stranice koriste različite vrste kolačića. Neke kolačiće postavljaju usluge trećih strana koje se prikazuju na našim stranicama.

Više o politici privatnosti pročitajte ovdje