<

Solinski kraljevski odrezak

>

... i slanutak ka prilog

Sastojci za odrezak:

 • goveđih šnicela koliko i osoba ili duplo, procijenite sami kapacitete vaših ukućana,
 • obično uje,
 • jedna kapula,
 • dva do tri režnja luka,
 • po vezice petrisimula,
 • sol, papar,
 • dec prošeka,
 • žlica meda,
 • domaće trave nabrojene u tekstu,
 • dvi do tri friške pome ili u krajnjen slučaju pelate.

Znate šta, judi moji? Medo van je već smislija kako će se naša knjiga o kuvanju zvat, al van neću još to otkrit. Naziv je fenomenalan, al samo ću van reć da je to ono šta se mi žene pitamo svaki dan!

Eto, glavno da je Medo smislija naziv, al sastojke za današnji obid nije sve donija, pa su kuvarice iz Medine kužine odma mobitelon alarmirale, a koga će nego mene, da prije nego šta dođen uberen malo solinskih trava za naš odrezak. I tako san van ja, čin san skupila ćer iz vrtića, od Sridnje strane, Sesartića, do Priko vode skupljala po ledinama naše domaće trave ( a neke su i doslovno trave), kako bi odrezak bija šta ukusniji.

Ovi odrezak možete spremat za uskrsni obid ili kojon drugon zgodon kad van dođu gosti. To će van bit ka pravi domaći, solinski specijalitet. Ako imate dvor onda ove trave ne morate ni tražit daleko ka mi, samo, eto, imate kupit jednu malu sitnicu. Meso. Ako neko ima odbojnost prema travama s naših livada, nemojte mu ni reć šta je to, nego tek kasnije kad pojide i virujte da ćemu bit drago šta je to kuša, ka šta je bilo i nama na kraju.
A riceta van ide ovako: Goveđi šnicel ili ako se odlučite za ramstek, s jedne i s druge bande lagano zapečemo u tavi, na običnon uju, jedno minutu sve skupa. Na to ćemo, sve u ladno, dakle bez posebnog šufigavanja, priko tog mesa dodat kapulu isickanu na listiće, 2-3 režnja isickanog luka, po vezice petrisimula, pa ćemo sve to odgori začinit sa soli, papron i vegeton. Zalit ćemo sve i s dec prošeka, stavit ćemo i žlicu meda, a onda ubacit u komadu, dakle listove solinske iliti domaćih trava. Tu može bit malo kadulje, vlasca, gospine trave, bukvice, sljeza, žutinice, a na koncu i dvi do tri speštane friške pome.

Sve ćemo to kuvat na lagano, jedno po ure do 45 minuti. Ako uzmete ramstek umisto goveđeg šnicela, onda ćete kuvat nešto manje, jedno 25 minuti. Ka šta san van već rekla travu za sastojke smo ubrali po solinskin štacijama di još ima lipih divljih livada, a među ostalin i na kraljevskin Dvorinama di su po predaji bili dvori naših kraljeva.

Slanutak

Slanutak (može za juvu, a može i ka prilog i salata):

 • po kila slanutka,
 • maslinovo uje,
 • sol i papar - idu u sve, a za juvu dodate još i kućarin vegete.

Za obe prilike slanutak smo pomočili dan ranije i za to vrime mu i jedan put prominili vodu u kojoj se topija da bude mekši. Ako ćemo ga spremat za juvu onda ćemo u jednu teču s vodon ubacit sve uladno, dakle slanutak, sol, papar, maslinovo uje i malo vegete. Kad sve uzavre kuva se još jedno uru vrimena i onda dobijemo lipu juvu od slanutka, a ako ga želimo samo ka prilog ili salatu onda ćemo ga samo začinit s maslinovin ujen, dodat ćemo i malo soli, a ko voli, može stavit i papra.

Ajde, jedav čekan da probate ovaj odrezak. Ja san bila oduševljena, posebno okuson tih domaćih biljčica jer su one dale neki specijalni ukus. I Jakovu se svidilo! I Nini! I kuvaricama! A nadan se i vama, dok je Medo odma u startu zna da će to bit za pet.

Iz kuharice „ A šta ću danas kuvat?" – zapisi iz Medine kužine
Tekst: Mia Sesartić, Recepti: Zoran Kljaković Gašpić – Medo

Web stranica koristi kolačiće

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge.

Kolačići su male tekstne datoteke kojima se koriste internetske stranice kako bi unaprijedile korisničko iskustvo.

Zakon dopušta spremanje kolačića na vaš uređaj ako je izričito potreban za rad stranice. Za sve ostale vrste kolačića potrebno nam je vaše dopuštenje.

Ove stranice koriste različite vrste kolačića. Neke kolačiće postavljaju usluge trećih strana koje se prikazuju na našim stranicama.

Više o politici privatnosti pročitajte ovdje