<

Crikvina nad Rupotinom

>

Na vrhu stjenovita brežuljka, gotovo male brdske kose, sjeveroistočno od Rižinica, na lokalitetu Crikvina, poviše Ilijina vrila, ostaci su male jednobrodne crkve s apsidom i podnožjem oltarne ograde, a uokolo nje po svoj prilici ostaci samostanskih zgrada i dio obrambenoga zida koji je dopunjao zaštitu što ju je pružala strma stijena. Titular crkve krije se, valjda, u imenu izvora. Tako je, naime, ovaj položaj zabilježen i opisan i na topografskoj karti Zorzi Calergija iz 1675. godine. Tu se naslućuju još neki zidovi, vide se ostaci tijeska za preradu maslina ili grožđa, pronađeno je nekoliko uporabnih predmeta koji upućuju na rimsko - antičko doba, nekoliko grobova, neki iz ranoga srednjeg vijeka. U blizini, pod glavicom, na Calergijevoj karti zabilježeni su mlinovi.

Web stranica koristi kolačiće

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge.

Kolačići su male tekstne datoteke kojima se koriste internetske stranice kako bi unaprijedile korisničko iskustvo.

Zakon dopušta spremanje kolačića na vaš uređaj ako je izričito potreban za rad stranice. Za sve ostale vrste kolačića potrebno nam je vaše dopuštenje.

Ove stranice koriste različite vrste kolačića. Neke kolačiće postavljaju usluge trećih strana koje se prikazuju na našim stranicama.

Više o politici privatnosti pročitajte ovdje