Dan Grada i Blagdan Male Gospe

>

Proslava Dana grada i blagdana Male Gospe, zaštitnice grada, održava se 8. rujna svake godine, i sastoji se od bogatog vjerskog, zabavnog i sportskog programa te tradicionalnog sajma.

Zapisi o proslavi Dana Grada i Blagdana Male Gospe 2011

Rijeka hodočasnika se i ove godine slila uz solinski Jadro na blagdan Male Gospe, 8. rujna, kako bi zahvalili Blaženoj Djevici Mariji za njezin zagovor te molili za svoje najmilije. Svečani ophod oko svetišta s Gospinim kipom i središnje euharistijsko slavlje ispred crkve Gospe od otoka predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u koncelebraciji s umirovljenim nadbiskupom Antom Jurićem, župnikom don Vinkom Sanaderom i ostalim svećenstvom. U propovijedi nadbiskup je govorio o važnosti onoga malog, svakodnevnog u ljudskom životu, ali i o suvremenoj i sve-vremenskoj težnji za veličinom i moći.

Kraj svoje propovijedi nadbiskup je posvetio prasvetištu na Gospinu Otoku, istaknuvši njegovu važnost za vjeru hrvatskog naroda. „Ovdje smo pred toliko stoljeća poliveni čistom vodom rijeke Jadra i snagom Duha Svetoga po krštenju preporođeni, postali članovi velike obitelji Katoličke Crkve. Tada smo ujedno ušli u krug europske kršćanske zajednice, gdje je po Isusu Kristu – čovjek stavljen u središte kulture i civilizacije. Na ovaj naš kršćanski identitet trebao bi nas podsjetiti i sadašnji korak na putu ulaska Hrvatske u Europsku uniju", kazao je nadbiskup Barišić. U tom je svjetlu podsjetio da je u tom prasvetištu prva crkva u Hrvata sagrađena na čast blažene Djevice Marije, kojoj su se sačuvali samo temelji. Budući da se desetljećima razmišlja o izgradnji crkve, a danas je to još potrebnije jer sadašnje stanje ne zadovoljava ni potrebe same župe Gospe od Otoka, najavio je izgradnju manje od prije zamišljene, ali veliku i sada najvažniju crkvu za Splitsko-makarsku nadbiskupiju.

Po drevnom običaju, brojni su hodočasnici pristupili sakramentu pomirenja i euharistije, a euharistijsko slavlje, koje je zajedno s procesijom prigodnim riječima animirao don Ante Mateljan, završilo je himnom Lijepoj našoj i Gospinom pjesmom Zdravo Djevo. Na misi su se okupili i solinski gradonačelnik Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije Ante Sanader, brojni (grado)načelnici, predstavnici crkvenih i društvenih ustanova te javni kulturni djelatnici. Pjevanje je predvodio zbor Kraljice Jelene, koji je sastavljen od župnih zborova iz Solina, Vranjica, Klisa, Kučina, Mravinaca te splitskoga Velog Varoša pod ravnanjem prof. Mirka Jankova. Za proslavu blagdana, Dana grada Solina i 100. obljetnice župe Gospe od Otoka, Solinjani su se pripremali trodnevicom koju je predvodio dr. Tomislav Ivančić, a proslava je završila svečanim popodnevnim misnim slavljem koje je na Gospinu Otoku predvodio vojni biskup Juraj Jezerinac.

Na kraju mise svima koji su pridonijeli ljepoti proslavi zahvalio je župnik i upravitelj svetišta Gospe od Otoka don Vinko Sanader. Čestitavši svima blagdan Male Gospe, Dan grada Solina i ujedno stotu obljetnicu župe, kazao je: „Naša Mala i Velika Gospa, Kraljica Hrvata uvijek je bila i jest duhovni magnet za Hrvate, uvijek je bila i jest naša pomoćnica i zagovornica i to će ostati ma što nam govorili i kako nas od nje i njezina Sina Isusa odvraćali".

izvor: nadbiskupija splitsko-dalmatinska.

Web stranica koristi kolačiće

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge.

Kolačići su male tekstne datoteke kojima se koriste internetske stranice kako bi unaprijedile korisničko iskustvo.

Zakon dopušta spremanje kolačića na vaš uređaj ako je izričito potreban za rad stranice. Za sve ostale vrste kolačića potrebno nam je vaše dopuštenje.

Ove stranice koriste različite vrste kolačića. Neke kolačiće postavljaju usluge trećih strana koje se prikazuju na našim stranicama.

Više o politici privatnosti pročitajte ovdje