<

Biskupska krstionica

>

Sjeverno od ovih dviju bazilika bila je krstionica poligonalnog tlocrta sa krsnim zdencem, dvoranom za vjersku poduku (katekumeneion) s mozaičkim podom, pristupnim prostorom do crkve s vrlo vrijednim kapitelima velike vrsnoće, orijentalne proizvodnje 6. stoljeća, koji su danas izloženi u Arheološkom muzeju u Splitu. U katekumeneju je bio mozaik na kojem su bila prikazana dva jelena kako piju iz kantarosa, a poviše njih natpis Sicut cervus desiderat ad fontes aquarum ita desiderat anima mea ad te Deus (Kao što jelen želi izvor vode, tako moja duša želi tebe, Bože!). U toj su se dvorani pristupnici poučavali novoj vjeri i pripremali za svečanost krštenja poslije kojega su primali znak krizme i kao pravi članovi kršćanske zajednice smjeli ući u crkvu. U krstionici, koja je nepravilna osmerokutna tlocrta, zdenac je križna oblika, danas rekonstruiran u opeci.

Biskupski stan sjeveroistočnije, sastoji se od tridesetek prostorija (sačuvanih u tlocrtu u temeljima) od kojih su neke gospodarske namjene, te vodovoda s tornjem za prikupljanje vode (castellum aquae). Dyggve je nekim površinama pripisao i funkciju unutrašnjih vrtova. Na istoku ovog glavnoga gradskog vjerskog središta je spomenuta ulica, a njoj na istoku gradske terme-kupatila.

Web stranica koristi kolačiće

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge.

Kolačići su male tekstne datoteke kojima se koriste internetske stranice kako bi unaprijedile korisničko iskustvo.

Zakon dopušta spremanje kolačića na vaš uređaj ako je izričito potreban za rad stranice. Za sve ostale vrste kolačića potrebno nam je vaše dopuštenje.

Ove stranice koriste različite vrste kolačića. Neke kolačiće postavljaju usluge trećih strana koje se prikazuju na našim stranicama.

Više o politici privatnosti pročitajte ovdje